Takeaways från deb.- programmet
I detta blogginlägg kommer du få läsa om en av våra deltagares, Elsa Landberg, tankar och reflektioner kring den första delen av vårt styrelseprogram som hon går under 2020/2021.
År 2009 gick en världskänd ledare, ackompanjerad av ett stort blädderblocksställ, ut på scen för att dela med sig av vad som skulle bli en av de än idag topp 3 populäraste TED talk. Med exempel från innovativa företag, inflytelserika politiska pionjärer och tekniskt banbrytande projekt, delar han med sig av vad han anser har utmärkt just dessa, och deras framgångskoncept. Jag tror att många känner till Simon Sineks välkända koncept ”start with why”, som behandlar den så kallade ”Gyllene cirkeln” med beståndsdelarna 1) Varför 2) Hur 3) Vad. Hans tes är att man kan nå framgång genom att lägga ordentligt med tankekraft och tid på att definiera ”varför”, men att många företag inte gör detta grundläggande arbete idag.
Jag kommer nu att dela med mig av mina tre främsta take-away:s i Deb.-programmet, och komiskt nog så faller dessa väldigt bra in på just ”Varför”, ”Hur”, och ”Vad”.
Varför: Varför räcker det inte med ledning?
Mina års arbetserfarenhet inom kommunikation och marknadsföring kan bara bekräfta att organisationer har mycket att vinna på att vara tydliga med sitt ”varför”, och att det är en grundläggande byggsten inom kommunikation. Men hur ofta checkar vi egentligen in med oss själva om vårt ”varför”? Inte allt för ofta, enligt mig. Jag blev därför väldigt glad när vi, i en av de första träffarna i Deb.-programmet, ombads dela våra drivkrafter till styrelsearbete med gruppen. För mig har det alltid varit ett mål att på sikt bli styrelseproffs. Men när det väl kom till kritan att dela med gruppen, så kändes svaret inte alls naturligt. I efterhand ser jag att det såklart berodde på att jag inte helt hade landat i min drivkraft till att ägna mig åt styrelsearbete.
Det vet jag nu, och jag skulle säga att det är min första take-away från Deb.-programmet. När jag sökte så drevs jag av tanken på en extra sysselsättning med extra intäkter, samt större förståelse för ekosystemet runt bolagsbyggande i sin helhet. Idag, några månader senare, så är det snarare en genuin drivkraft till att vilja påverka inom de segment där jag vet att jag kan göra skillnad.
I dagsläget verkar jag inom ICT-industrin (Information Communication Technologies), en industri som bryter helt ny mark med snabb framfart och makalösa innovationer och som dessutom spås kunna bidra stort till Agenda 2030, som består av 17 globala mål för hållbar utveckling. Att vara med och bidra med min kompetens på styrelsenivå, känna ett sammanhang och att kunna påverka hur vi i framtiden kommer att interagera med framväxande teknik, vore riktigt spännande.
Deb. har följaktligen ytterligare ökat mitt intresse för bolag i sin helhet, och jag kommer på mig själv med att inte bara följa dem på börsen, utan även aktivt leta upp och läsa årsredovisningar när jag slö-surfar. Jag har till exempel nyligen upptäckt ett bolag som tillverkar produkter inom livräddning, som kan bidra till att rädda människors liv. Självklart vill jag att bolag med visioner som dessa ska lyckas i framtidslandskapet.
Slutligen så ställer jag mig själv frågan: ”om jag nu har hittat ett bolag vars vision och agenda jag motiveras av, varför räcker det inte bara med att jobba där”. Mitt resonemang om varför jag vill ta klivet in i just styrelsearbetet, och inte vill nöja mig som anställd eller i ledning, är på grund av att styrelsen är de som är ansvariga för att ta besluten om hur ägardirektivets mål ska uppfyllas. Det blir följaktligen ledningens uppgift att exekvera. Därför är det så viktigt att de besluten som tas av styrelsen ger de bästa förutsättningarna för bolagets framtid. Och som kan leda till att bolaget lyckas.
Vad: Styrelsearbetet som hantverk
Deb.-programmet har rent konkret givit mig en förståelse för det ansvar man har som styrelseledamot, samt allmänt mer förståelse för styrelsearbete som ”hantverk”. Med det menar jag större insikt i vilka lagar som gäller, vad som ska finnas med i ett ägardirektiv, ramverk för hur beslut tas på ett korrekt sätt, med mera. Dock har det väckt tankar och reflektioner hos mig och utmanat mig till att utvecklas ännu mer. Detta är min take-away nr 2 från Deb. -programmet.
För jag hade en slags uppfattning om att man skulle vara ”klar” styrelseledamot efter en utbildning, men har ännu mer insett att det är upp till var och en som individ att ansvara för att vidare-utveckla sig själv. Det är här nätverk kommer in. Att gå på styrelseträffar och diskutera med andra styrelseledamöter är en god grund för fortsatt utveckling.
Hur: Om att ansvara för sin egen utveckling och att självständigt bidra
För att bidra bör du veta om dina styrkor och kristallklar vision om vad du kan bidra med. Detta är huvudsaklig take-away nr 3 från Deb. – programmet. Jag lär mig hela tiden, men stannar sällan upp på vägen och utvärderar vad jag faktiskt har lagt till med för kompetens.
En fundering jag haft på sistone är just den om att vissa personer inte vill ägna sig åt styrelsearbete. Motiven lyder ofta: ”det verkar vara så omfattande och juridiskt svårt”, och jag kan väl hålla med till viss del. Jag vill understryka en lärdom om tiden som krävs för styrelsearbete. Det är ett gediget arbete som ligger bakom, och därför blev det viktigt för mig att omförhandla mina drivkrafter, och checka in med mig själv om mitt ”varför”. Att se till att det verkligen sker en genuin matchning mellan min kompetens och vad jag kan bidra med, och företaget, gör enligt mig jobbet bakom, och ansvaret, värt det. För hur roligt är det inte att bidra med något som man är bra på, i en kontext som verkligen behöver en? Precis som i vilket annat jobb som helst så blir det sällan bra om det inte är en bra match. Tänker man så blir skillnaden mellan styrelse och ett annat jobb inte längre så mystisk. Därför är det otroligt viktigt att vara kräsen i val av styrelsepost och bolag.
Sammanfattningsvis, när jag sökte till programmet förväntade jag mig endast att jag skulle lära mig om ”vad”, dvs alla regler, hur samspelet mellan styrning, ledning och ägare ser ut. Jag tar nu med mig så mycket mer i min verktygslåda. Och vill med detta uppmuntra alla er som funderar på styrelsearbete att testa, för att se om du också hittar och vidareutvecklar ditt ”varför”.
//Elsa Landberg