Ta plats vid maktens bord och gör skillnad

Alla produkter du använder dig av i din vardag utvecklas av företag, stora som små. Vad dessa produkter innehåller, hur din data används samt vilka problem som ska prioriteras att lösas och hur bestäms av dessa företag. Tekniska innovationer kan inte bara lösa kritiska problem, utan också påverka vår livsstil, våra val och vår hälsa. Därför är det otroligt viktigt att de som tar besluten om hur innovationerna ska utvecklas representeras av hela befolkningen.

I rapporten “Turning promises into action” från 2019, framhäver FN vikten av att öka kvinnors involvering i teknologi, forskning och innovation för att kunna lösa den globala utmaning världen står inför. Så vad kan vi göra för att påverka, prioritera rätt och faktiskt ha en chans att nå de 17 globala målen enligt FNs agenda 2030?

Bild - Em.png

Makten sitter hos styrelsen

Om du ska ha inflytande på de strategiska besluten som banar väg för hur vårt samhälle kommer se ut imorgon - så ska du ta en plats i styrelserummet! Det är där makten sitter och det är där majoriteten av de viktigaste besluten tas. Men har du någon gång granskat styrelserummen i våra svenska bolag? Endast 19% av styrelserepresentanter i Sveriges organisationer är kvinnor (Almi 2019), från ett mångfaldsperspektiv är det ännu sämre. Detta trots att forskning visar att mångfald i styrelser ger ökad lönsamhet, kreativitet och innovation så är vi långt ifrån att nå jämställdhet i styrelserummen. Företag med mest mångfald i styrelsen globalt har 43% högre sannolikhet att gå med vinst (McKinsey & Company 2018). Enligt HBR 2019 kan kvinnliga representanter i en styrelse resultera i bättre beslut inför investeringar och förvärv, ett mer avvägt risktagande och ett förbättrat strategiskt beslutsfattande. Alliance for Board Diversity (2018) visar dessutom på ett ökat tryck från investerare att jämställdhet i styrelser borde ökas. 

Ska vi bygga företag och skapa innovationer som löser de mest kritiska utmaningarna vi har och som även är aktuella långsiktigt, så måste vi ha mångfald i alla aspekter i styrelsen. När vi pratar om mångfald så tänker vi ofta på kön, men faktum är att det är lika viktigt med t.ex. olika utbildningsbakgrunder, ålder och etnicitet. 


Vad är egentligen en styrelse?

Styrelsen är det styrande organet för ett bolag och arbetar med tre fokusområden: 

- Formulera strategi/affärsplan utifrån affärsidén och mål. Det är styrelsen som fattar beslut om vilka vägval företaget ska göra och vad som ska prioriteras för att resultatet ska bli bästa möjliga enligt affärsidén och ägarnas intresse.

- Uppföljning av verksamhetens resultat och ekonomi.

- Säkerställa att företaget efterlever lagar och regler

Styrelsens medlemmar är oftast inte är engagerade i företagets dagliga verksamhet, trots detta är styrelsen ansvarig för konsekvenserna av företagets strategi och handlingar.


Ta steget in i styrelsen

Tröskeln att komma in i en styrelse kan var hög, men har du väl kommit in så är tröskeln till nästa styrelseuppdrag betydligt lägre. Det handlar ofta om nätverk, att känna rätt personer, men att visa ett intresse, att vara påläst om företaget och kontakta styrelsen är också en möjlighet. Börja med en styrelse som utvecklar en produkt eller tjänst inom en bransch du brinner särskilt mycket för eller har erfarenhet av. Om du vill sitta i större styrelser, såsom i börsnoterade bolag, är det alltid en fördel att ha varit VD på större bolag eller erfarenhet av att ha jobbat med börsbolag. Har du inte det i bagaget, så kan en strategi vara att gå med i en styrelse för ett startup och följa med deras tillväxt. Då kan ditt nästa styrelseuppdrag bli för ett företag som reflekterar tillväxtnivån från det första bolaget.



5 tips för att få ditt första styrelseuppdrag:

1. Specificera vad du kan bidra med. Gör “ego-boost-intervjuer” med 6 av dina kollegor och vänner för att få deras aspekt på dina styrkor, jämför med de du själv pekat ut

2. Gå en styrelseutbildning så du förstår vilket ansvar du har som styrelseledamot

3. Gör en topp-10 lista på bolag som du skulle vilja ta en styrelseplats i, kontakta dom och pitcha in dig

4. Ta en adjungerande post. Som adjungerad bidrar du med din kunskap, får erfarenheten men får inte fatta beslut.

5. Gå med i styrelsenätverk. Detta sätter dig i rätt sammanhang och kan öppna upp dörrar


Vem kan bidra i en styrelse?

Så vem kan bidra i en styrelse? Vårt korta, och något utmanande, svar är - vem som helst som har en drivkraft, nyfikenhet, strategisk höjd, är påläst och som inte är rädd för att dela med sig av sin kunskap. Det har länge varit en uppfattning att du behöver vara 60+ för att en styrelse kan kunna överväga att ta in dig som en ledamot. Men frågan är om det verkligen är en framgångsfaktor i dagens samhälle, med den snabba utvecklingstakt vi har. Vi tror stenhårt på att 25-åringar, som vuxit upp med teknologin i sin hand, kan tillföra otroligt mycket i en styrelse och komplettera den mångåriga erfarenheten som finns där på ett sätt som bidrar till stor framgång för bolaget. 


“Jag tog mitt första styrelseuppdrag som 23-åring, även om jag inte hade så många års arbetslivserfarenhet så kunde jag bidra med otroligt mycket och ge helt nya perspektiv till besluten” - Hanna Moisander medgrundare av Tech Innovationsbyrån Hedy Tech samt Styrelseprogrammet Deb.


Det är dags för Sveriges företag att framtidssäkra sina styrelser och öppna upp för mångfald ur alla aspekter. Och det är dags för dig, som läser detta, att klura ut vad just du kan bidra med!

Emelie Meurk Demerud, Hanna Moisander, & Sara Almgren

Föregående
Föregående

Takeaways från deb.- programmet

Nästa
Nästa

Meloq - styrelsepartner till deb.