deb. kortar steget till styrelsen
Alla borde ha förebilder representerade i styrelserummet! Idag kan ni i Jämställt Näringsliv av Dagens industri läsa mer om deb. och hur vi arbetar för att öka mångfalden i svenska styrelser. Nedan hittar ni några highlights från uppslaget, läs hela uppslaget på DI:s hemsida!
Urklipp från Jämställt Näringsliv, Dagens industri, skrivet av Elin Svanberg.
För att öka antalet kvinnor i svenska styrelser krävs utbildning som sänker trösklarna för att ta sig in. Det menar den kvinnliga trion bakom styrelseprogrammet Deb, Diverse executive boards. ”Vi lägger en grund för en fortsatt styrelsekarriär för kvinnorna”, säger medgrundaren Emelie Meurk Demerud.
Endast var femte ledamot i svenska bolagsstyrelser är en kvinna, det visar Almis årliga kartläggning från 2021.
Några som vill ändra på den siffran är Hanna Moisander, Emelie Meurk Demerud och Sara Almgren. Som tillsammans startat Deb, ett styrelseprogram för kvinnor.
Idén till Deb föddes ur en känsla av frustration.
”Det är frustrerande att det inte finns någon mångfald i svenska styrelser. Samtidigt är utvecklingstakten långsam. Ofta får kvinnor höra att de har bra kompetens men ingen erfarenhet av styrelsearbete. På marknaden finns det många styrelseutbildningar och väldigt många kvinnor har gått utbildningar, ändå ökar inte andelen kvinnor i styrelser. Med vår approach stänger vi det gapet”, säger Emelie Meurk Demerud.
Hanna Moisander och Emelie Meurk Demerud, som tillsammans står bakom Tech-innovationsföretaget Hedy, hade tidigare diskuterat problemet med mångfald i svenska styrelser . Under en nätverksträff med det kvinnliga nätverket HON träffade Hanna Moisander Sara Almgren, som delade deras frustration.
”Majoriteten av de som sitter i styrelser i dag har samma typ av profil med liknande kompetens. Många är dessutom kompisar med varandra. Varför är det inte fler kvinnor eller yngre personer”, säger Sara Almgren.
För att skapa förändring och underlätta för kvinnor som vill göra en styrelsekarriär bestämde sig gruppen under 2019 för att dra i gång ett eget styrelseprogram.
Trion har redan planer på att utveckla styrelseprogrammet. I år har ett Alumninätverk tillkommit, för att fånga upp deltagare som genomgått processen.
”Förhoppningen är att vårt nätverk blir så starkt att de tillsammans kan hjälpa varandra, att de kan bidra till varandras fortsatta kunskap och att vi kan bidra till deras fortsatta styrelsearbete”, säger Hanna Moisander.